documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Tips!

Spring verstandig om met water!

Onze aarde wordt ook wel eens de blauwe planeet genoemd. Ze bestaat voor 70% uit water. Deze watermassa bestaat voor 97,5% uit zout en voor 2,5% uit zoet water. Slechts 0,26 % van dit zoet water is geschikt voor menselijk gebruik. Bovendien is deze kleine fractie 'zuiver' zoet water niet altijd en overal gemakkelijk beschikbaar. Gemiddeld gebruikt elke Vlaming bijna 110 liter water per dag, waarvan de tweede grootste hoeveelheid door het toilet gaat (zo'n 6 à 9 liter per spoelbeurt).
Duurzaam omgaan met water omvat vijf aspecten: minder water gebruiken, water van hoogwaardige kwaliteit voorbehouden voor toepassingen die dat vereisen (zoals drinken, koken,…) , water zo weinig mogelijk vervuilen, afvalwater niet ongezuiverd lozen en hemelwater gescheiden opvangen voor hergebruik, buffering of infiltratie.

Waar is drinkwaterkwaliteit vereist en waar kan het met niet-drinkwaterkwaliteit (gefilterd regenwater)?
Drinkwater: drinken (koffie, thee, gewoon water), eten bereiden (groenten,...), vaat, tanden poetsen, bad of douche.
Hemelwater: auto wassen, tuin besproeien, tuin- en kamerplanten, tuinvijver bevoorraden, wc spoelen, poetsen, wasmachine.

De praktijk heeft bewezen dat het huishoudelijk watergebruik gemakkelijk met 25% kan dalen zonder aan comfort in te boeten. Uiteraard moeten een aantal degelijke waterbesparende maatregelen doorgevoerd worden. Naast een goed gevoel levert u dit ook een dubbel financieel voordeel op: niet alleen daalt de factuur van de drinkwater-maatschappij, ook de heffing op het afvalwater gaat omlaag.

Lebbeke geeft een aantal premies, zo zijn er subsdidies voorzien voor regenwaterputten en infiltratievoorzieningen bij renovaties. Alle info vindt u onder subsidies.

Hier alvast enkele tips om rationeel om te gaan met water:

 • Herstel lekkende leidingen, kranen en stortbakken van wc’s zo snel mogelijk. Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, veroorzaakt per jaar een verlies van ongeveer 2.000 liter.
 • Laat kranen niet lopen terwijl u zich inzeept onder de douche, uw handen wast, u scheert, uw tanden poetst of de vaat doet.
 • Gebruik bij het wassen van uw wagen liever een paar emmers en/of een gieter dan een (waterverslindende) tuinslang.
 • Laat de wasmachine en vaatwasmachine slechts draaien als ze vol zijn. De fabrikanten van die toestellen zijn ook meer waterbewust geworden. Een vaatwasser verbruikt nu nog gemiddeld 20 liter water per beurt, terwijl dat twintig jaar geleden nog drie keer zoveel was. Een wasmachine verbruikt vandaag gemiddeld 60 liter per beurt, tegen 170 liter vroeger.
 • Hou de afstand tussen waterverwarmer en kraan zo kort mogelijk. Zo heeft u snel water van de gewenste temperatuur en hoeft u geen grote hoeveelheid te laten weglopen.
 • Geef in de badkamer de voorkeur aan een ééngreepsmengkraan in plaats van een tweegreepsmengkraan. Gemiddeld verbruikt een tweegreepsmengkraan 20 liter water/minuut, een ééngreepsmengkraan 14 liter/minuut. Alles hangt natuurlijk ook af van de druk waarmee het water door de leidingen wordt gestuurd. In de keuken wordt bij voorkeur een tweegreepsmengkraan gebruikt, omdat daar ofwel warm, ofwel koud water genomen wordt. Een ééngreepsmengkraan geeft meestal lauw water, wat voor onnodige energieverliezen zorgt.
 • Gooi teveel afgetapt leidingwater niet zomaar weg. U kan het opvangen om bijvoorbeeld de bloemen te gieten. Dit kan ook interessant zijn als u veel koud water moet laten lopen vooraleer het warm water eraan komt. Met wat nadenken kan u eventueel ook het laatste spoelwater van de wasmachine proberen op te vangen. Dit water is zo goed als schoon en ideaal voor het poetsen.
 • Neem geen bad maar een douche. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater. Daarmee kan u drie keer douchen.
 • Monteer een spaardouchekop: zo’n kop verbruikt tot 50% minder water dan een gewone douchekop en is niet duurder.
 • Vraag bij de aankoop van nieuwe apparaten (bv. wasmachine) naar het waterverbruik: er bestaan zeer grote verschillen tussen merken en types.
 • Zorg voor een zuinige wc-spoeling – met een spaarknop (grote en kleine boodschap), een spaargewicht (laat de waterstop sneller afsluiten), of een paar volle flessen in de stortbak.
 • Als u de tuin sproeit, houd dan rekening met volgende aandachtspunten: geef water in de tuin wanneer de zon onder is. Zo voorkom je dat het water verdampt en de plantjes "verbranden". Als het temperatuurverschil tussen het water en de warme bodem te groot is dan "schrikken" de planten. Dit remt de groei en maakt de plant kwetsbaar voor ziekten en plagen. 's Ochtends vroeg sproeien heeft de voorkeur. Als u ‘s avonds sproeit, blijven de planten de hele nacht nat en zijn daardoor gevoeliger voor schimmels. Ook is het beter de tuin éénmaal per week een half uurtje te sproeien dan iedere dag een beetje. Als je iedere dag kort sproeit, krijgen de planten kortere wortels waardoor ze gevoeliger zijn voor droogte. Geef rondom de wortels water, liefst met een gieter. De sproeier kan gebruikt worden voor het gazon. Sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.
 • Gebruik spaarperlatoren of bruismondstukken op kranen. Ze kunnen het debiet van wastafel- en spoelbakkranen aanzienlijk beperken.
 • Giet geen oude medicijnen, verfresten, oliën ... in het toilet of de gootsteen (breng klein gevaarlijk afval naar het recyclagepark).
 • Kies voor de juiste dosering bij het gebruik van wasproducten.
 • Kies voor de minst schadelijke alternatieven van schoonmaakproducten.
 • Koop minder producten. De winkelrekken staan vol met de meest uiteenlopende producten. Met een beperkt aantal basisproducten kom je er echt wel.