documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Hoe warm is jouw huis?

hoe warm is jouw huis

Veel woningen in Oost-Vlaanderen verliezen nog te veel energie terwijl dit vaak met eenvoudige ingrepen kan aangepakt worden. We staan er vaak niet bij stil welke gevolgen dit kan hebben op het milieu en onze portemonnee. Gemiddeld laat een gezin jaarlijks een volledig maandloon aan energie verdwijnen door het dak, vloeren en ramen. Daar kan je iets aan doen!

Maar hoe maak je jouw woning nu energiezuinig en is het wel nodig? Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen duwt je uit de startblokken met de nieuwe online tool ‘mijn warm huis’.

Via deze gratis tool komt u te weten wat in uw huis beter kan om geen energie verloren te laten gaan. Beantwoord enkele eenvoudige vragen, de tool doet de rest. Een eenvoudig en gepersonaliseerd stappenplan geeft per ingreep een overzicht van de geschatte investeringskost, de beschikbare premies en de jaarlijkse energie– en CO2 besparing.

Het is kinderspel!
Je kan zelf de verschillende mogelijkheden berekenen om je energiefactuur te laten dalen. Zijn er toch bepaalde zaken die je niet goed begrijpt dan is het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen beschikbaar om op jouw vragen te beantwoorden.

De tool is zeer gebruiksvriendelijk en je kan het bovendien overal raadplegen, ook op jouw smartphone!

De volgende stap?
Heb je na het lezen van jouw persoonlijk stappenplan interesse gekregen om aan de slag te gaan? Goed zo! Laat je eerst adviseren met het onafhankelijk renovatieadvies aan huis. De adviseur spreekt met jou af op de werf en zo krijg je advies dat perfect op maat is.

Gratis!
Anderhalf uur renovatieadvies is nu volledig gratis, in plaats van 280 euro. De gemeente/stad en het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen nemen de volledige kost op zich.

Surf naar www.bouwwijs.be/mijnwarmhuis en starten maar!
Je kan ook onmiddellijk een renovatieadvies aanvragen via het digitale invulformulier. Een adviseur neemt contact met je op voor een afspraak.  (http://www.bouwwijs.be/renovatieadvies)
Ook voor korte vragen rond duurzaam bouwen en verbouwen kan je terecht bij het Steunpunt. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel op het nummer 09 267 78 07.

steunpunt duurzaam bouwen

PEFC-gelabeld hout en papier

Wereldwijd staan bossen onder druk. In heel wat delen van de wereld verdwijnt de bosoppervlakte met rassen scheden. Slecht bestuur, ontbossing ten voordele van landbouw, mijnbouw, veeteelt,… liggen hier aan de basis van. Dit heeft verstrekkende gevolgen, zoals erosie en overstromingen en het verdwijnen van planten- en diersoorten, evenals moeilijke leefomstandigheden voor de lokale bevolking.

Het is belangrijk om erop toe te zien dat bossen goed beheerd worden, willen we hun toekomst verzekeren. Verantwoorde en duurzame houtwinning is dan ook van groot belang. De PEFC-boscertificatie geeft de garantie dat het hout (of papier) een legale en duurzame herkomst heeft.

Lees meer: PEFC-gelabeld hout en papier

LETS

Wat is LETS ?
Soms is het heel nuttig dat je een paar handige mensen kent voor een moeilijke klus. Of je zoekt een stuk gereedschap om eenmalig te gebruiken. En wedden dat jij zelf ook mensen uit de nood kunt helpen? LETS is het geknipte systeem om goederen en diensten te ruilen. In ruil voor alle tijd en goederen die je gebruikt om anderen te helpen krijg je punten (werknaam "IETS-jes"). En in ruil voor die IETS-jes kan je dan zelf opnieuw beroep doen op andermans hulp. LETSen is helemaal vrijwillig, en gebeurt altijd in een gemoedelijke sfeer: je helpt mekaar vooruit als vrienden. LETS zorgt voor meer maatschappelijk contact tussen zijn leden, en iedereen wordt er beter van want je doet wat je graag doet en krijgt daar erkenning voor ... niets dan voordelen dus. En het leuke is: iedereen kan letsen! Je bent nooit te jong, te oud, te arm of te rijk en iedereen heeft een talent. Kortom: LETS is een duurzaam en modern sociaal netwerk boordevol talenten, je geeft wat je kunt en krijgt wat je nodig hebt, en leert daarbovenop een pak leuke mensen kennen! LETSen kan je dus ook in regio Dendermonde. Meer info vind je op www.letsdendermonde.be.

Duurzame ontwikkeling

Duurzame ontwikkeling: wat is dat voor een beest?
Duurzame ontwikkeling heeft hetzelfde uitgangspunt als Gallilei honderden jaren geleden: onze aarde is rond. Nogal voor de hand liggend. Maar dat betekent ook dat onze planeet grenzen heeft en niet kan groeien. Haar draagkracht, haar natuurlijke rijkdommen zijn beperkt. Het tweede uitgangspunt van duurzame ontwikkeling is dat ook de mens limieten heeft. Teveel sociale druk, stress, vervreemding en/of milieuvervuiling maakt ongezond. Ten derde staat in een duurzame ontwikkeling de economie in functie van de samenleving en niet andersom.

Duurzame ontwikkeling vraagt om een transitie, een verandering waarin oude, niet duurzame patronen worden vervangen door duurzame. Met de blik op de lange termijn gericht. En met oog voor de limieten van de aarde, sociale rechtvaardigheid en rekening houdend met de wensen en mogelijkheden van de bevolking.

Lees meer: Duurzame ontwikkeling