documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Inhuldiging herdenkingsbeeld Kazeirekes

kazeirekesLebbeke was op 4 september 1914 het voorlaatste dorp op de route bij de Duitse opmars naar Dendermonde. Toen een soldaat plots werd neergeschoten, sloegen bij de Duitse troepen de stoppen door. 'Franc-tireurs!' werd er geschreeuwd. Aan de Brusselsesteenweg, in de wijk Kazeirekes, sleepten soldaten verschillende jonge mannen hun huizen uit om hun woede op te koelen. Enkele jongens konden nog ontsnappen, maar 14 onder hen wachtte een gruwelijke dood. Zij moesten hun eigen graf delven, waarna de Duitsers hen meedogenloos vermoordden. Het nieuws illustreert de willekeurige wreedheid van het Duitse leger en haalde de wereldpers.

In 2014 werd een beeld - van de hand van Wilfried Jacops - op het rond punt aan de Flor Hofmanslaan geplaatst ter nagedachtenis van deze gruwelijke moorden. Wilfried maakte ook een kleinere versie van de handen. Dit kleinere beeld wordt in 2018 ingehuldigd op de plaats van de moord, in de Hof-ter-Varentstraat. Dit gebeurt met een kleine receptie en een muzikale omkadering.

Iedereen is welkom op deze inhuldiging, maar wij vragen u wel om in te schrijven.

Dinsdag 4 september 2018 om 19u in de Hof-ter-Varentstraat.
Inschrijven via de cultuurdienst: 052/46 82 79 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.