documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Tweedaagse uitstap naar Frans-Vlaanderen

Zaterdag 24 en zondag 25 maart 2018
Vertrek met de bus op de parking van CC De Biekorf om 7.30u (verzamelen om 7u).
Terug op zondag om 21u.
Maximum aantal deelnemers: 50.
Deelnameprijs: 175 euro - incl. busreis, verzekering, overnachting met ontbijt, gidsen, inkomgelden, lunch en avondmaal op zaterdag, lunch op zondag - excl. dranken en souvenirs.


Zaterdag 24 maart: “1917: de strijd om Arras”

1. Museum Carrière Wellington

Wellington
Ontdek op 20 meter onder de straten van Arras, de Carrière Wellington, een gedenkwaardige plaats vol emoties. In november 1916, bereidden de Britten het lente-offensief van 1917 voor. Hun geniale idee: het krijt van de stad laten ontginnen door de Nieuw-Zeelandse tunnelbouwers om een waar netwerk van ondergrondse kazernes te creëren, die onderkomen boden aan 24.000 soldaten. Na een afdaling tot een diepte van 20 meter in een glazen lift, dompelt de audiorondleiding onder toezicht van een begeleider de bezoeker onder in de intimiteit van de site. De steengroeve had een strategische ligging en was een plaats vol leven. Ze werd door de Nieuw-Zeelandse gravers Wellington gedoopt en bewaart de herinnering aan de duizenden soldaten die onder de grond gestationeerd waren, op een paar meter van de frontlinie, en zich vervolgens op het slagveld stortten op 9 april 1917 om 5.30u in de ochtend om een verrassingsaanval tegen de Duitse stellingen te lanceren. Tijdens de klim naar de oppervlakte in de voetsporen van de soldaten ervaart u de schokkende strijd, met de projectie van een film.

2. Lunch in een restaurant in Arras

3. Notre Dame de Lorette
Notre dame de loretteDe heuvel van Notre-Dame-de-Lorette, dichtbij de stad Lens, was een belangrijk doelwit tijdens verschillende aanvallen in de Eerste Wereldoorlog. De nationale necropool van Notre-Dame-de-Lorette werd ingehuldigd in 1925 en is de grootste Franse begraafplaats. Men ontdekt er de graven van 20.000 geïdentificeerde Franse soldaten terwijl de resten van 22.000 andere onbekend gebleven soldaten gegroepeerd zijn in acht ossuaria, waarvan één in de lantaarntoren.
De herinnering aan hen die stierven voor Frankrijk wordt van maart tot november levendig gehouden door de Eregarde van Notre-Dame de Lorette. herdenkingsring

De Herdenkingsring ligt tegenover de begraafplaats. De ring bevat op alfabetische volgorde de namen van een kleine 580.000 soldaten, geallieerden en vroegere vijanden, zonder onderscheid in nationaliteit, rang en godsdienst. De ring lijkt te zweven op de hoogvlakte bij de gemeente Ablain-Saint-Nazaire en herinnert burgers van vandaag aan de door de Eerste Wereldoorlog veroorzaakte verwoestingen en herinnert er hen aan om samen de zo kostbare vrede te beschermen.

4. Stadsbezoek Arras (te voet)
In het noorden van Frankrijk is de stad Arras gelegen in de regio Nord-Pas-de-Calais.
Velen bezoeken de stad om er te genieten van de eeuwenoude architectuur, de abdij, het culturele leven en de gezellige binnenstad. Het wordt niet voor niets de “parel van de Vlaamse architectuur” genoemd.

Arras
Behalve een mooi en indrukwekkend stadhuis heeft Arras ook nog boeiende bezienswaardigheden als de Wellington steengroeve, interessante fiets- en wandelroutes en tweeduizend jaar oude resten van de stad Nemetacum. Kortom, er is genoeg te doen, te zien en vooral te beleven in het Franse Arras.

5. Diner in een restaurant in Arras

6. Overnachting in Hotel IBIS

 

Zondag 25 maart: "De Opaalkust"
1. Ontbijt in hotel IBIS

2. Militair kerkhof in Étaples sur Mer
Étaples Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met hoofdzakelijk gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Franse stad Étaples, departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France). De begraafplaats ligt een Etaplestweetal kilometer ten noorden van het centrum van Étaples, langs de weg naar Boulogne-sur-Mer, ten oosten van de Baai van de Canche. De ingang bevindt zich op de hoogte aan de zuidwestkant, van waar men de begraafplaats overschouwt. De toegang loopt tussen twee zuilen naar het Cross of Sacrifice. Daarachter staat de Stone of Remembrance, geflankeerd door twee monumentale poortgebouwen. Deze begraafplaats is ontworpen door Edwin Lutyens en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.
Het is de grootste militaire Commonwealth begraafplaats in Frankrijk met meer dan 11.500 doden. Onder de slachtoffers uit de Commonwealth landen zijn er 8.819 Britten, 1.145 Canadezen, 464 Australiërs, 260 Nieuw-Zeelanders, 68 Zuid-Afrikanen, 17 Indiërs en 1 Chinees (diende bij het Chinese Labour Corps).
De begraafplaats telt ook 662 doden uit niet-Commonwealth landen, vooral Duitsers en 3 Belgen waarvan 2 burgers.

3. Lunch in een restaurant in Boulogne

4. Dover Patrol Monument (gedenknaald)
Dover Patrol monumentDe gedenknaald uit 1922 ‘ter ere van de uitzonderlijke samenwerking en de oprechte kameraadschap tussen de Franse en Britse Marine tijdens de Eerste Wereldoorlog’ prijkt boven op de witte krijtrotsen van de kaap Blanc-Nez. Aan de overkant van het Kanaal, in Saint Margaret at Cliff bij Dover, staat dezelfde gedenknaald. Het monument herdenkt de waardevolle bijdrage van de Dover Patrol in de verdediging van het strategisch belangrijke Nauw van Calais tijdens de Eerste Wereldoorlog.

5. Bezoek aan Calais
Kop koffie en een stuk taart in een café in Calais.
Daarna vrije tijd om het stadje te bezoeken.


6. Vertrek terug naar Lebbeke: 17.30u.