Reuzenweetjes

Reuzen in alle maten en kleuren

Reuzen staan natuurlijk bekend om hun lengte. Toch vind je reuzen in alle maten en kleuren. Reuzen die kinderen voorstellen, zijn natuurlijk kleiner. Suske en Wiske, de reuzenkinderen van Jef Tomat en Mie Spruyt, zijn kleiner dan hun reuzenouders.
Ook het materiaal waaruit de reus is opgebouwd, verschilt van reus tot reus. Vroeger werden reuzenhoofden meestal in hout of papier-maché gemaakt. Tegenwoordig worden ook piepschuim en polyester gebruikt.

Een reus schittert pas in mooie kledij en draagt attributen bij zich. De kleuren van de kledij kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar de kleuren in het wapenschild van de gemeente of vereniging van de reus. Het kan ook zijn dat de reus werkkledij van ambachtslieden aan heeft. Ook de attributen van een reus hebben steeds een betekenis. Clement De Vos draagt zijn geliefde instrument bij zich.

Reuzen als mensen

Reuzen lijken op mensen. Ze worden geboren, trouwen, krijgen kinderen, vieren hun jubileum en sterven. 

Belangrijke momenten in een reuzenleven worden gevierd zoals dat bij mensen gebeurt.
Bij de geboorte wordt een reus ingeschreven in het bevolkingsregister. Er worden geboortekaartjes gemaakt en doopsuiker uitgedeeld. Er vindt dikwijls een doopplechtigheid of babyborrel plaats. Een reus krijgt ook een peter en meter toegewezen die zich inzetten om voor de reus te zorgen. Vaak wordt de nieuwe reus tijdens een stoet aan de inwoners en andere reuzen voorgesteld.
Ook bij huwelijken is het groot feest. Dat was niet anders toen Doetjen met Rozeken trouwde in 2014.

Soms kan het gebeuren dat een reus versleten of onherstelbaar beschadigd is. Dan krijgt zo’n reus vaak toch nog de nodige eer en wordt er bijvoorbeeld een overlijdensbericht opgesteld.

Reuzen kunnen ook een nieuw leven krijgen door adoptie. Zo werd Clemang De Kwaffeur door de Esperanza Country Line Dancers geadopteerd en omgevormd tot een cowboy. Zijn naam is nu Lucky Willy.

Onder de rokken van de reus

Reuzen leven pas echt als ze vaak buiten kunnen komen. Wanneer er ergens feest wordt gevierd, zijn reuzen graag van de partij. Ze doen – of beter gezegd kunnen – dat niet alleen. Ze hebben dragers nodig. Dankzij hen bewegen de reuzen zich verder.
Reuzen stappen niet, ze dansen of huppelen, buigen naar het publiek en draaien om hun as of rond elkaar op de tonen van feestelijke muziek gespeeld door fanfares en muziekkapellen.