documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Tournée Pédale gaat voor minder fijn stof en meer gezonde lucht

tournée PédaleLaat je wagen aan de kant van 6 mei tot 26 mei 2019

Met Tournée Pédale dagen we je uit om je wagen gedurende drie weken zo weinig mogelijk te gebruiken. Laat dus de auto even aan de kant staan, en spring in plaats daarvan op de fiets, ga te voet, neem het openbaar vervoer of doe aan autodelen of carpoolen. Je gezondheid, je portemonnee én de luchtkwaliteit gaan erop vooruit!

Wat? Drie weken zonder auto?
Relax, zo erg is dat niet.

Hoe handig je auto soms ook is, geef toe dat autogebruik ook nadelen heeft. Propere lucht speelt een belangrijke rol, maar daarnaast is ook beweging van essentieel belang om de gezondheid van je lichaam en geest te garanderen.

Doe mee!
Laat dus de auto even aan de kant staan, en spring in plaats daarvan op de fiets. Je draagt bij tot gezondere lucht, je geeft je lichaam de beweging die het nodig heeft, én gezien jij zelf de energiebron bent, is brandstof voor je fiets helemaal gratis. Ook autodelen, carpoolen, het openbaar vervoer gebruiken of gewoon te voet gaan zijn prima alternatieven voor de wagen.

We willen met Tournée Pédale met zo veel mogelijk mensen samen ten strijde tegen ongezonde lucht in Oost-Vlaanderen.

Schrijf je dus vlug in op www.tourneepedale.be en geniet van je autovrije weken!

Als deelnemer maak je bovendien kans om mooie prijzen te winnen.

Tournée Pédale is een campagne van beweging.net Oost-Vlaanderen in samenwerking met CM, Familiehulp, Provincie Oost-Vlaanderen, AVS, TV Oost en vdk bank.

Omnipas 65+

Neem je regelmatig de bus of tram? Dan is de Omnipas 65+ zeker iets voor jou.

Voor slechts 53 euro heb je een abonnement voor een heel jaar. Een dagje uit met de kleinkinderen? Gaan lunchen met vrienden? Of een uitstapje aan zee? De chauffeurs van De Lijn brengen je met plezieroveral naartoe. Vlakbij huis of wat verder weg.

Met je Omnipas 65+ reis je overal in Vlaanderen onbeperkt met elke bus en tram van De Lijn *.

Sinds kort staat de Ominpas 65+ jaarabonnement op een MOBIB-kaart (een stevige, kleine kaart met computerchip). Iedere keer u op- of overstapt dient u deze kaart even voor de blauwe cirkel onderaan de MOBIB-scanner te houden om uw reis te registreren. Voor de aanmaak van deze kaart betaalt u 5 euro per vijf jaar.

Op de website van De Lijn kan u nagaan of u van een korting kan genieten en vindt u meer info en het aanvraagformulier voor de Omnipas 65+ en bijhorende MOBIB-kaart.

Als u minder dan 17 keer per jaar de bus of tram van De Lijn neemt, dan zijn een Lijnkaart, m-ticket, m-card, sms-ticket of biljet voordeliger.

*Uitgezonderd de Limburgse snellijnen, in geval van evenementenvervoer en met het openbaar vervoer van de MIVB (Brussel) en de TEC (Wallonië).

Elektrische laadpalen op het openbaar domein

Tegen 2020 moeten er in Vlaanderen 2.500 extra laadpalen voor elektrische voertuigen op het openbaar domein staan. In Lebbeke werden de eerste  publieke laadpalen geïnstalleerd in samenwerking met Eandis. 
U kan uw elektrische voertuigen opladen
- op de parking van het sportcentrum (Koning Albert I-straat 124) - auto's en fietsen
- op de parking van het administratief centrum (Flor Hofmanslaan 1) - enkel auto's
- aan het herdenkingsmonument in de Hof-Ter-Varentstraat - enkel fietsen
- in de Begoniastraat - enkel auto's

Opladen
De publieke laadpalen zijn ‘semisnelle’ laadpalen. De exacte laadtijd hangt af van de capaciteit van de batterij in je wagen. De laadpalen hebben een laadvermogen van 11 tot 22 kW. Opladen voor 65 km (afhankelijk van het type wagen) duurt ongeveer een uur. De batterij kan ook tussentijds opgeladen worden. Het is daarom aan te bevelen om elke keer als je de auto parkeert deze op te laden. Het opladen gaat trouwens het snelst tot een acculading van 80%.

Laadpas
De gemeentelijke publieke laadpalen worden geëxploiteerd door het bedrijf Allego. Op de website van Allego vind je een overzicht van Mobility Service Providers. Het is met een dergelijke provider dat je een laadabonnement afsluit, waarna je een laadpas krijgt. Met die laadpas kan je ook laadpalen van andere exploitanten activeren.

Smoov app
Allego ontwikkelde ook de gratis app Smoov. Smoov geeft je real-time betrouwbare informatie over alle laadpunten in België en Nederland. Zo toont de app je de laadpunten in je omgeving en hun beschikbaarheid. Je kan er ook de laadstatus van de batterij en de prijs mee opvolgen. Om te betalen kun je je laadpas in je app opslaan. Handig, want zo ben je nooit meer je laadpas kwijt. De app maakt het ook mogelijk om laadsessies direct via je creditcard te betalen.

Meer info
www.allego.be
www.smoovapp.eu/be
www.eandis.be/nl/klant/duurzame-mobiliteit