documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Natuurpunt organiseert: wandelhappening Beneden-Dender.

NatuurpuntOp zondag 5 mei worden 6 nieuwe wandelroutes in het natuurlandschap Beneden-Dender geopend. Wandel mee en ontdek!

Natuurlandschap Beneden-Dender

Niet zo ver van waar je woont, ligt het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van de Dender. Vanuit Denderbelle, Gijzegem, Herdersem, Mespelare en Wieze vertrekken bewegwijzerde wandelingen. Onderweg ontdek je prachtige zichten op het meersenlandschap en zie je oude Denderarmen vanuit verschillende hoeken. Een open ruimte waar het elk seizoen genieten is van een gevarieerd landschap via de vele buurtwegen. Typisch aan Beneden-Dender zijn de vele hagen, knotwilgen, bomenrijen en levendige sloten. De afgelopen jaren zijn grote delen er met mooi resultaat beheerd door Natuurpunt. Er zijn met steun van de verschillende gemeentes een groot aantal nieuwe poelen gegraven als broedplaats voor amfibieën en ander waterleven.

Van markt tot markt

Vanaf 5 mei kan je langs de Dender van de Grote Markt van Aalst wandelen tot de Grote Markt van Dendermonde, en omgekeerd! Enkele richting betekent dit 15 kilometer struinen door het wijdse landschap.

Wandelhappening

Op 5 mei kan je 6 nieuwe wandelroutes komen ontdekken.

Vertrek doorlopend tussen 14u en 18u aan Vrije School Herdersem, Alfons De Cockstraat 10 in Herdersem. De wandelingen duren ongeveer 2 uur.

Draag wandelschoenen of laarzen en vergeet je verrekijker en fototoestel niet. Gezinnen met kinderen zijn zeker welkom! Elke deelnemer wordt getrakteerd een lokaal biertje of frisdrank en een pannenkoek en ontvangt een gratis wandelbrochure met kaarten van alle routes.

Alles is helemaal gratis, vooraf inschrijven is niet nodig.
Bij deze ook een warme oproep om met de fiets naar het startpunt van de wandelingen te komen.

Voor meer info kan je terecht bij Magda De Wolf van Natuurpunt op 0473/72 55 49 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Groepsaankoop zonnepanelen

zonnepanelenEnergiehuis vzw BEA organiseert, samen met Aalst, Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele voor hun inwoners voor een 5de keer een groepsaankoop voor zonnepanelen.

Voor 4.500 euro (incl. 6% btw voor een bestaande woning) heeft u een kwalitatieve installatie die uw volledig jaarlijks elektriciteitsverbruik voor de volgende 30 jaar dekt.

Door samen aan te kopen zal de prijs een heel stuk lager liggen en zal er toch een uitstekende kwaliteit worden geboden. Uniek in dit aanbod is dat de omvormer van de installatie batterij-compatibel is. Dat wil zeggen dat u zonder bijkomende kosten later uw installatie ook kan uitbreiden met batterijopslag.

Als je inschrijft voor 31 maart 2019 worden de zonnepanelen nog voor 1 juli 2019 geplaatst.

Meer inlichtingen en vrijblijvend inschrijven kan via www.energiegroepsaankoop.be/bea-zonnepanelen of kom naar de infosessies op:
- 19/03/19 om 19.30 uur : administratief centrum Aalst, Werfplein 9, Aalst
- 20/03/19 om 19.30 uur : Zero Emission Solutions, Moorselbaan 391, Aalst
- 27/03/19 om 19.30 uur : Zero Emission Solutions, Moorselbaan 391, Aalst
- 03/04/19 om 19.30 uur : administratief centrum Aalst, Werfplein 9, Aalst

Stroomvoorspeller

Hoeveel groene stroom verwachten we van de zonnepanelen (en windmolens) in elke gemeente? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we hiermee? Is dat meer dan vorig jaar? Wordt vandaag of morgen een topdag?  

De Stroomvoorspeller weet het antwoord op al die vragen. Ook handig voor u: u kan er lezen op welk uur u best uw machines kan aanzetten of de elektrische auto kan opladen.

Wil jij een knotter inschakelen?

het is weer knottijd c RLSDNu de bomen hun blaadjes verloren hebben, treden de knotters in actie!
Deze stoere heren en dames ontfermen zich over bomen wiens takken gemiddeld om de vijf jaar moeten worden afgezet: knotbomen. Gebeurt dit niet, dan dreigen de forse takken af te scheuren en dat kan de boom fataal worden. Dankzij knotters blijven de knotbomen, zo typisch voor onze streek, in het landschap bestaan. Daar zijn ook talloze dieren, zoals steenuilen en vleermuizen, hen dankbaar voor. En de knotters zelf? Die zien hun inspanningen beloond met een mooie hoeveelheid brandhout die ze gratis mee naar huis mogen nemen.

Heb jij knotbomen, maar ontbreekt de tijd om ze te beheren? En gaat het om minstens 5 exemplaren die de laatste 5 jaar niet beheerd zijn? Maak jouw knotopdracht dan kenbaar op www.goedgeknot.be. Via dit online platform brengt Regionaal Landschap Schelde-Durme jou in contact met knotters uit jouw regio. Bij interesse neemt een vrijwilliger contact met jou op en kunnen jullie verdere afspraken maken.

Dit project is een van de vele manieren waarop Regionaal Landschap Schelde-Durme zich samen met vele partners in 21 gemeenten inspant voor landschap, natuur en erfgoed.
Info: Katrien Devriendt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 09 210 90 51.

Is je dak goed geïsoleerd? Bekijk de thermografische luchtfoto

warmtefotoHoe werkt het?
Een vliegtuig met een warmtecamera vloog in de nacht van 5 februari 2018 over het grondgebied. Het resultaat van de gemaakte beelden is een thermografische dakenscan, een warmtefoto van alle daken in Lebbeke, met een classificatie van warmteverlies in zes duidelijke kleuren. 
Op de thermografische luchtfoto kan je dus zien hoeveel warmte via de daken van de huizen verloren gaat. Dit geeft een indicatie voor de mate waarin een dak geïsoleerd is. Een beter geïsoleerd dak zorgt voor meer comfort en kan voor een flinke besparing op de energiefactuur zorgen. Bovendien betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo draag ook jij een steentje bij om klimaatverandering tegen te gaan.

Thermografische kaart
Benieuwd naar het warmteverlies van jouw dak? Via de dakenscan kan je zien of er veel of weinig warmte ontsnapt langs je dak.

Geef je adres in in de zoekfunctie en jouw woning verschijnt centraal op het scherm.

Hoe roder het dak op de kaart wordt weergegeven, hoe meer warmte er verloren gaat. In een aantal situaties zal de foto geen correcte indicatie geven van de isolatie van het dak, bijvoorbeeld bij niet gebruikte ruimtes onder het dak, het gebruik van bepaalde materialen als dakbedekking of de aanwezigheid van zonnepanelen. Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen en nuttige tips over de dakenscan. 

Een juiste interpretatie is van belang om correcte conclusies te trekken. Als er vragen of onduidelijkheden zijn over de interpretatie, kom dan zeker langs op de milieudienst. Je kan een afspraak maken om samen de resultaten van de thermografische luchtfoto te bekijken. Dit kan elke dinsdag van 8.30u tot 12u en van 13u tot 17u en elke donderdag van 8.30u tot 12u.
Een afspraak kan je maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 052/46 82 47.

Lees meer: Is je dak goed geïsoleerd? Bekijk de thermografische luchtfoto