documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Van ‘burgerinitiatief naar energiecoöperatie’: informatie- en inspiratieavond

Steeds meer steden en gemeenten ondertekenen het Burgemeestersconvenant en engageren zich bij Europa om samen met hun bevolking tot 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030.

Willen we deze klimaatdoelstellingen halen, dan moeten we volop inzetten op energiebesparing en hernieuwbare energie. Lokale natuurlijke rijkdommen als zon en wind zijn overvloedig aanwezig en wachten om geoogst te worden. En dat doen we best zelf. Waarom bijvoorbeeld geen zonnepanelen op het dak van je school of vereniging?

Burgercoöperaties zijn in opmars en zorgen voor lokale verankering. Maar hoe werkt zo’n coöperatie en hoe begin je eraan? In heel wat landen verenigen burgers zich al jarenlang om hun energievoorziening in eigen handen te nemen en ook in Vlaanderen zijn er heel wat mooie voorbeelden.

Samen met Vormingplus Waas-en-Dender, Rescoop.Vlaanderen en het Oost-Vlaams Energielandschap organiseert onze gemeente Lebbeke daarom op dinsdag 22 mei 2018 in Dendermonde een informatie –en inspiratieavond over de rol die burgercoöperaties hierin kunnen spelen en hoe een energiecoöperatie op te starten. Jan De Pauw van Rescoop.Vlaanderen legt uit wat een burgercoöperatie precies inhoudt en reikt handvatten aan om er zelf een op te starten.

Praktische info:
Waneer: dinsdag 22 mei 2018, van 19.30u tot 22u
Waar: CC Belgica Dendermonde, Kerkstraat 24
Inschrijven via www.vormingplus.be/waas-en-dender
Bereikbaarheid: www.ccbelgica.be/bereikbaarheid

Ben je niet vrij deze avond, maar heb je toch interesse om mee te werken aan zo’n burgercoöperatie, stel je dan kandidaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Inschrijving of interesse doorgeven graag voor 22 mei 2018.

Meer info:
Oost-Vlaanderen Energielandschap
PAC Het Zuid, W. Wilsonplein 2, 9000 Gent
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contactpersoon: Moira Callens, projectcoördinator - 09/267 75 65

‘Een initiatief van de stad Dendermonde, de gemeenten Wetteren, Laarne, Wichelen, Lebbeke en Hamme, samen met Vormingplus Waas-en-Dender, ‘Klimaatgezond Oost-Vlaanderen’, Oost-Vlaams Energielandschap en ‘Gemeente voor de Toekomst’ van de Bond Beter Leefmilieu.

In samenwerking met:

energiecoöperatie

Oproep samentuinen

VELTVelt zal, in samenwerking met de gemeente, in het najaar een samentuin opstarten op een akker achter het Vaatje, Grote Snijdersstraat 97 te Lebbeke.

Wat is een samentuin?
‘Samen’ staat voor diversiteit en voor ‘samen doen’. Jong of oud, rijk of arm, autochtoon of allochtoon, alleen of met je gezin, meer of minder mobiel… iedereen is welkom in een samentuin. In sommige tuinen krijgt elke tuinier een eigen perceeltje en beheert hij samen met de groep enkele gezamenlijke plekken zoals paden, een tuinhuis en randbeplanting.

Op andere plaatsen werkt iedereen samen op de volledige oppervlakte van de tuin. In een samentuin beslist de tuiniersgroep, in overleg, over het wel en wee van de tuin. Mensen leren (weer) hoe ons voedsel groeit en leren tuinieren. Zowel van elkaar als door het volgen van cursussen. Óf van de praktijkbegeleider die vaak helpt bij de opstart.

Ben je geïnteresseerd om mee te werken aan deze samentuin? Stuur dan voor eind juni een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van je naam, voornaam, adres en telefoonnummer. Op die manier krijgen wij een beeld van het draagvlak in de gemeente.

Thermografische luchtfoto

Om een doeltreffend antwoord te kunnen bieden op het energieverlies via de daken van onze gemeente, heeft het gemeentebestuur beslist om een thermografische luchtfoto boven Lebbeke te laten uitvoeren. Een vliegtuig met een warmtecamera zal deze winter over het grondgebied vliegen, de gemaakte beelden zullen resulteren in een thermografische dakenscan, een warmtefoto van alle daken in Lebbeke. Aan de hand van de warmtefoto kan je inschatten hoe goed je dak geïsoleerd is. Veel daken zijn immers beperkt of niet geïsoleerd. Nochtans resulteert dakisolatie in een flinke besparing op je energiefactuur. Bovendien wil de gemeente inwoners stimuleren om werk te maken van dakisolatie om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De thermografische luchtfoto zal deze winter ’s nachts uitgevoerd worden. De exacte timing van uitvoering hangt af van een aantal belangrijke factoren: 

- Weersomstandigheden:
o    Geen neerslag gedurende 24 tot 36 uur voor de vlucht;
o    Geen bewolking (helder weer);
o    De afwezigheid van zon en mist wanneer men vliegt. Daarom moeten de vluchten in de vroege ochtend gebeuren of ’s nachts;
o    Buitentemperatuur die minder is dan 5°C op de grond;
o    Afwezigheid van sneeuw die de daken bedekt;
o    Droog weer en weinig wind.

- Toelating Belgocontrol

De gegevens van de thermografische luchtfoto worden in het voorjaar 2018 verwerkt en zullen in het najaar van 2018 tijdens een infomoment voorgesteld worden aan de burgers. Concrete informatie over dit infomoment wordt nog bekendgemaakt.

Naast het infomoment zal de thermografische luchtfoto ook te raadplegen zijn op de gemeentelijke website.
Inwoners die liever niet willen dat informatie rond hun woning op de website verschijnt, kunnen dit melden aan de milieudienst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze woningen zullen op de website gemaskeerd worden.

De gemeente gaat in dit project voor een gerichte en persoonlijke aanpak, zodat burgers ook persoonlijk kunnen worden geïnformeerd over de resultaten van de thermografische luchtfoto en individueel begeleid en geadviseerd worden met het oog op het eventueel uitvoeren van energiebesparende maatregelen in de woning.

Verdere communicatie rond het project ‘thermografische luchtfoto’ volgt zeker nog.