documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Nieuwe regels gft-afval

Wat verandert er aan de sorteerregels voor gft-afval?

Vanaf januari 2019 kunnen volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd aan het gft-afval:
- keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk)
- vlees- en visresten
- schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen)
- vaste zuivelproducten (bv. kaas)
- eieren, eierschalen
- mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn...)

Opgelet
Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft-afval. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval. Voor thuiscompostering verandert er niets aan de huidige sorteerregels.

Concreet
Wat mag er WEL bij het gft afval:

 • Schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen
 • Dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten
 • Broodresten
 • Koffiedik, papieren koffiefilter
 • Papier van keukenrol
 • Noten, pitten
 • Vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen…)
 • Vaste zuivelproducten
 • Eieren, eierschalen
 • Fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel)
 • Kamer- en tuinplanten (inclusief potgrond)
 • Schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout 
 • Mest van kleine huisdieren

Wat mag NIET bij het gft afval:

 • Vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie,…)
 • Sauzen, vet en oliën (uitgezonderd gerechten waar een klein aandeel saus in zit)
 • Theezakjes en koffiepads
 • Behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel)
 • Beenderen en dierlijk (slacht)afval
 • Dierenkrengen
 • Schelpen van mosselen, oesters, …
 • Kattenbakvulling en vogelkooizand
 • Mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden
 • Stof uit de stofzuiger
 • Wegwerpluiers en ander hygiëne-afval
 • Aarde en zand
 • Kurk
 • Asresten, houtskool
 • Plastiek, glas, metalen
 • Grof ongesnipperd snoeihout, dikke takken

Bezoek het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen op de BIS-beurs

Slim bouwen en verbouwen klinkt erg modieus. Toch is onafhankelijk advies niet gemakkelijk te vinden. Kom tijdens de BIS-beurs van 6 tot 14 oktober langs bij de stand van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincies Oost- en West-Vlaanderen. Je krijgt een antwoord op jouw concrete vragen zoals ‘Hoe maak ik een slim stappenplan voor mijn renovatie?’ en ‘Welke materialen zorgen voor meer comfort en een betere luchtkwaliteit?’.

Wil je een meer uitgebreid advies? Schrijf je dan in voor de quick-scan: een kort advies van 20 minuten. Schrijf je in via www.bisbeurs.be en kies bij de adviessessie ‘duurzaam (ver)bouwen’. Breng gerust jouw (ver)bouwplannen mee. Je ontvangt een gratis duokaart voor de BIS-beurs als je inschrijft voor een quick-scan!

Voor jouw droomhuis komt onze renovatieadviseur aan huis!
Voor alle Oost-Vlamingen die willen renoveren en meer willen weten over isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie of duurzame materialen. De adviseur spreekt met jou af op de werf. Zo krijg je advies dat perfect op maat is. Kom naar de BIS-beurs en schrijf je in op de stand van het Steunpunt of via www.bouwwijs.be.

Anderhalf uur renovatieadvies is volledig gratis, in plaats van 280 euro. De gemeente Lebbeke en het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen nemen de volledige kost op zich.

Help ons de riolen proper te houden

niet in de rioolDe rioolroosters in onze straten zijn een belangrijke schakel in de afvoer van regenwater. Om het regenwater goed te kunnen afvoeren, moeten deze roosters vrij zijn van vuil. De triestige top 3 van vervuilers? Zwerfvuil en ander afval, vet en olie en resten van pleister, cement en beton door het spoelen van betonmixers.

De gevolgen zijn niet min: het afval zorgt voor geurhinder, etensresten trekken ongedierte zoals ratten, aan, roosters raken verstopt en kunnen plaatselijk voor wateroverlast zorgen en verderop in het rioleringsnetwerk kan de vervuiling in beken en rivieren terechtkomen.

Wat kan je zelf doen?
Gooi geen afval in de rioolkolken
Giet olie en frituurvet terug in hun originele verpakking en breng ze naar het containerpark of de daartoe voorziene depots
Bewaar verfresten, terpentine en het spoelwater van je verfkwasten voor het containerpark.

Thermografische luchtfoto

Om een doeltreffend antwoord te kunnen bieden op het energieverlies via de daken van onze gemeente, heeft het gemeentebestuur beslist om een thermografische luchtfoto boven Lebbeke te laten uitvoeren. Een vliegtuig met een warmtecamera zal deze winter over het grondgebied vliegen, de gemaakte beelden zullen resulteren in een thermografische dakenscan, een warmtefoto van alle daken in Lebbeke. Aan de hand van de warmtefoto kan je inschatten hoe goed je dak geïsoleerd is. Veel daken zijn immers beperkt of niet geïsoleerd. Nochtans resulteert dakisolatie in een flinke besparing op je energiefactuur. Bovendien wil de gemeente inwoners stimuleren om werk te maken van dakisolatie om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De thermografische luchtfoto zal deze winter ’s nachts uitgevoerd worden. De exacte timing van uitvoering hangt af van een aantal belangrijke factoren: 

- Weersomstandigheden:
o    Geen neerslag gedurende 24 tot 36 uur voor de vlucht;
o    Geen bewolking (helder weer);
o    De afwezigheid van zon en mist wanneer men vliegt. Daarom moeten de vluchten in de vroege ochtend gebeuren of ’s nachts;
o    Buitentemperatuur die minder is dan 5°C op de grond;
o    Afwezigheid van sneeuw die de daken bedekt;
o    Droog weer en weinig wind.

- Toelating Belgocontrol

De gegevens van de thermografische luchtfoto worden in het voorjaar 2018 verwerkt en zullen in het najaar van 2018 tijdens een infomoment voorgesteld worden aan de burgers. Concrete informatie over dit infomoment wordt nog bekendgemaakt.

Naast het infomoment zal de thermografische luchtfoto ook te raadplegen zijn op de gemeentelijke website.
Inwoners die liever niet willen dat informatie rond hun woning op de website verschijnt, kunnen dit melden aan de milieudienst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze woningen zullen op de website gemaskeerd worden.

De gemeente gaat in dit project voor een gerichte en persoonlijke aanpak, zodat burgers ook persoonlijk kunnen worden geïnformeerd over de resultaten van de thermografische luchtfoto en individueel begeleid en geadviseerd worden met het oog op het eventueel uitvoeren van energiebesparende maatregelen in de woning.

Verdere communicatie rond het project ‘thermografische luchtfoto’ volgt zeker nog.

Identificatie en registratie katten

Vanaf 1 november 2017 moeten alle katten geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd zijn. Dit betekent dat alle katten dan, voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd zijn en geregistreerd moeten worden in de centrale databank CatID.

Onder verhandelen wordt ook het 'gratis weggeven' verstaan.
Opgelet: Bij verhandelen is ook verplichte sterilisatie / castratie verplicht.

Wat met mijn kat?
Als je kat op 1 november ouder is dan 12 weken, moet ze wettelijk gezien niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Voor het dier en voor jou, is het natuurlijk beter als ze wel gechipt en geregistreerd is. Als ze verloren zou lopen, wordt ze sneller terug herenigd met jou.

Mijn kat is al geregistreerd. Moet dit nu opnieuw?
Nee, als je kat al geregistreerd was, hoef je ze niet opnieuw in CatID te registreren.