documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Vijfde grote zwerfvuilactie

mooimakersOp zaterdag 7 oktober 2017 wordt in onze gemeente voor de vijfde keer een grote schoonmaakactie georganiseerd waarbij het zwerfvuil moet verdwijnen! Samen met onze verenigingen, wijkcomités, vriendengroepen en alle burgers gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil. Iedereen die zich geroepen voelt om een steentje bij te dragen aan een propere gemeente kan deelnemen aan de actie. 

In de voormiddag, tussen 9u en 12u, kunnen de deelnemers materiaal afhalen bij de milieudienst, Leo Duboisstraat 44 te Lebbeke. Er worden vuilniszakken, fluohesjes, handschoenen en grijpers voorzien. Daarna kan iedereen aan de slag. Op de parking aan de technische dienst zal een grote container geplaatst worden waar de volle vuilniszakken gedeponeerd kunnen worden. Daarnaast organiseert de technische dienst een ophaling aan de verschillende kerken van de gemeente tussen 17u en 18u. Om 18u vindt een kleine receptie plaats in de vergaderzaal van CC De Biekorf waarbij iedere deelnemer een verrassingspakket met cadeaubon ontvangt.

Voor deze actie wordt een aparte verzekering afgesloten zodat iedereen met een gerust hart op pad kan.

Aan de geïnteresseerden vragen wij om vooraf in te schrijven: bezorg je naam (of die van je vereniging), adres, telefoonnummer en de straten die je wil opruimen aan de milieudienst, Flor Hofmanslaan, via 052/46 82 47 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Handhavingsweek

handhavingsweek

Tijdens de Handhavingsweek, elk jaar tijdens de derde week van september, gaan handhavers in heel Vlaanderen op pad om op te treden tegen zwerfvuil en sluikstorten. De actie is vergelijkbaar met de flitsmarathons waarbij handhavers (politiemedewerkers, GAS-vaststellers, gemeenschapswachten …) een week lang intensief toezicht houden en overtredingen vaststellen.

In 2017 wordt de Handhavingsweek voor het eerst georganiseerd over heel Vlaanderen. Van 18 tot 24 september houden we ook in Lebbeke extra controles op zwerfvuil en sluikstorten.

Ecomarkt Natur-L - 10 september 2017

Natur LOp zondag 10 september brengen Velt Dendermonde en Eva Dendermonde opnieuw heel wat ecogeweld samen op hun ecomarkt ‘Natur-L’. Via Natur-L willen we mensen kennis laten maken met duurzame voeding en mobiliteit, ecologisch tuinieren, natuur en natuurbeheer. Samen met onze standhouders – lokale verenigingen, mensen met bijzondere initiatieven (oprichten van een samentuin in Lebbeke, een nieuw autodeelplatform …) en producten (vergeten groenten, ecodesign biowijn en ander duurzaam lekkers) – informeren en inspireren we de bezoekers aan de markt. Voeding, tuinieren, mobiliteit: het kan anders!

Plaats van afspraak is ook nu weer ’t Vaatje in Lebbeke, de thuisbasis van de plaatselijke wijn- en biergilde. Dorst hoeft u, en de meer dan 1.000 andere bezoekers die we verwachten, dus zeker niet te lijden. Ook voor uw honger wordt gezorgd, net als voor een serieuze portie gezelligheid.

Praktisch: 10 september 2017 van 10u tot 17u aan ’t Vaatje, Grote Snijdersstraat 97, 9280 Lebbeke 

Mooimakers

Mooimakers wil Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil en sluikstorten. Samen met jou. En om dit te bereiken moeten we niet eens zoveel inspanning doen: ons afval gewoon in de vuilnisbak gooien volstaat.

Net zoals thuis eigenlijk, want ook daar gooi je geen afval op de grond.

We willen overal aanwezig zijn om iedereen te motiveren geen zwerfvuil en sluikstort te veroorzaken!

Hou je zelf ook van een propere buurt en wil je anderen inspireren om het mooi te houden op straat? Haal dan je raamposter, sticker of raamkaartje bij de gemeentelijke diensten. Als je dit ophangt aan je gevel, raam, brievenbus,... maak je aan de voorbijgangers duidelijk dat ook jij houdt van een propere stoep. Bovendien levert dit niet alleen een mooie straat maar misschien ook propere ruiten op, want je kan een er een ruitenwasser voor een jaar mee winnen. Alle info vind je op www.mooimakers.be.

Zo zorgen we samen voor de mooiste zomer in jaren en hebben we nog meer redenen om buiten te komen!

Mooimakers

Verbod voor particulieren op het gebruik van glyfosaat

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, en Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, heeft de Vlaamse regering op vrijdag 14 juli 2017, beslist dat het gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat door particulieren verboden is. Dit verbod ging in op 19 juli 2017.

Wat houdt het verbod in?
Op terreinen gebruikt door particulieren mogen geen glyfosaathoudende pesticiden meer toegepast worden door amateurgebruikers. Professionele gebruikers mogen dit nog wel. De particulier mag al sinds 1 januari 2015 geen pesticiden (alle soorten) meer gebruiken op het trottoir en op de bermen.

Waarom dit verbod?
Bij het gebruik van glyfosaat bestaan er risico’s voor de gezondheid en het milieu. Bij een correct gebruik en met het dragen van beschermende kledij en handschoenen zijn de risico’s klein. Onderzoek toont aan dat amateurgebruikers zich niet altijd houden aan de gebruiksvoorschriften en veiligheidsvoorschriften. Dat zorgt voor een groter risico voor milieu en gezondheid. Bovendien was in april 2017 onduidelijkheid ontstaan over de impact van glyfosaat op mens en leefmilieu.

Professionele gebruikers zoals landbouwers en tuinaannemers mogen nog wel producten met glyfosaat gebruiken. Zij beschikken over de nodige opleiding en uitrusting om producten met glyfosaat veilig toe te passen.

Handhaving
Handhaving van het besluit duurzaam gebruik van pesticiden en dus ook van het verbod op gebruik van glyfosaat is opgenomen in het milieuhandhavingsbesluit. Dit maakt dat de lokale toezichthouders (milieuambtenaar of lokale politie) bevoegd zijn voor het toezien op de naleving van het verbod.

Tuinieren zonder pesticiden kan!
Ondanks een verbod op het gebruik van glyfosaat kan je problemen met onkruid voorkomen door een doordacht ontwerp en aanleg. Zie: https://www.zonderisgezonder.be/aanleg-en-ontwerp/leidraad-pesticidenvrij-ontwerpen

Tips zijn te vinden op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

Elke situatie waar glyfosaat voor gebruikt kon worden kan je ook zonder pesticiden oplossen via de bestrijdingsgids op www.zonderisgezonder.be/bestrijdingsgids.