documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Reistoelating minderjarigen

Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen.

Wanneer het kind reist met een ouder, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente en deze schriftelijke toestemming mee op reis te nemen.
Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s) reist.
De persoon die het ouderlijk gezag uitoefent (vader, moeder of voogd) geeft deze toestemming. De dienst bevolking wettigt uw handtekening op dit document.

Belgische reizigers kunnen steeds navragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of er bijkomende documenten voor reizende kinderen nodig zijn. Zeker wanneer het kind alleen reist, is het aanbevolen te informeren bij de ambassade of het consulaat en de luchtvaartmaatschappij.

Hoe aanvragen en verkrijgen?
Waar?
De ouder bij wie het kind ingeschreven staat of de bevoegde voogd vraagt het document aan, onze diensten maken het document op aan de hand van de informatie (reisbestemming, vertrek- en terugkeerdatum, identiteitsgegevens van diegene die die mnderjarige zal begeleiding op vakantie - kan zowel een natuurlijke persoon als een organisatie zijn). Ouder of voogd tekent dit document en onze diensten legaliseren de handtekening.

Wie?
De ouder bij wie het kind ingeschreven staat of de bevoegde voogd geeft de toestemming en vult het document in. Het kind hoeft bij legalisatie van het document niet aanwezig te zijn.

Reistoelating bij gescheiden ouders:

  • Als de ouder bij wie het kind ingeschreven is, op reis gaat met het kind, moet de andere partner geen toelating geven. Ook als het land van bestemming een reistoelating vraagt.
  • Als de ouder bij wie het kind NIET ingeschreven is, op reis gaat met het kind, moet de partner bij wie het kind ingeschreven is, een reistoelating geven als het land van bestemming dit vraagt.

Waar?
Dienst bevolking in het administratief centrum 

Meebrengen?
De identiteitskaart van de ouder of bevoegde voogd is noodzakelijk. 

Kostprijs?
Deze verrichting is gratis.