documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

21ste Cultuurprijs en Zilveren Pluim

Het college van burgemeester en schepenen en het dagelijks bestuur van de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid, delen mee dat kandidaturen ingediend kunnen worden voor de toekenning van de 21e Cultuurprijs van de gemeente Lebbeke. Nieuw sinds vorig jaar is de uitreiking van de Zilveren Pluim.

De kandidaturen worden ingediend t.a.v. de voorzitter van de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid d.m.v. het invulformulier (dat je kan verkrijgen bij de cultuurdienst of hieronder downloaden).
DOCInvulformulier Cultuurprijs Gemeente Lebbeke
DOCInvulformulier Zilveren Pluim Gemeente Lebbeke
Dit moet uiterlijk op vrijdag 13 oktober 2017 via mail doorgestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De bewijsstukken kunnen afzonderlijk bezorgd worden aan de cultuurdienst.

Met de cultuurprijs geeft het gemeentebestuur officieel blijk van waardering aan verenigingen of personen die door hun artistieke activiteiten of hun opmerkelijke prestaties een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het cultuurleven in Lebbeke. Met de zilveren pluim wil het gemeentebestuur zijn waardering uitdrukken ten aanzien van verenigingen of individuen die geen uitzonderlijke of vernieuwende zaken realiseren, maar die zich wel dag in dag uit op socio-cultureel vlak inzetten voor de gemeenschap.

De Cultuurprijs bestaat uit een bedrag van 500 euro (betaald door de gemeente onder de vorm van gemeentelijke cadeaubonnen). De uitreiking van de Zilveren Pluim gebeurt tijdens dezelfde plechtigheid en bestaat uit een bedrag van 255 euro (130 euro betaald door de gemeente onder de vorm van gemeentelijke cadeaubonnen, de andere helft contant betaald door de GRC).

Meer informatie over wie in aanmerking komt voor beide prijzen en aan welke criteria moet worden voldaan, vind je op in het reglement: PDFReglement Cultuurprijs en Zilveren Pluim

De uitreiking van de Cultuurprijs en de Zilveren Pluim vindt plaats op zondag 3 december 2017 om 10u in CC De Biekorf, Stationsstraat 23 te Lebbeke (samen met de uitreiking van de eremedailles).

De evacuatie van Geluwe en Wervik

Met het project ‘De evacuatie van Geluwe en Wervik’ willen we een pijnlijke gebeurtenis uit de geschiedenis van onze gemeenten in herinnering brengen.

Wervik en Geluwe liggen in het zuiden van West-Vlaanderen, vlakbij de Frans-Belgische grens en op de taalgrens nabij Komen-Waasten. De gemeenten zijn voornamelijk bekend om het Nationaal Tabaksmuseum, de prachtige gotische Sint-Medarduskerk en het Gallo-Romeins verleden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden Geluwe en Wervik –net zoals de rest van België- te lijden onder het krijgsgewoel.

Na de inval van de Duitsers in oktober 1914 werden beide gemeenten kantonnementen onder Duits militair bestuur. Het dagelijkse leven stond helemaal in het teken van de bezetter. In Wervik en Geluwe waren duizenden Duitse soldaten gestationeerd.

Maar in 1917 sloeg het noodlot nog eens extra hard toe. Vanaf mei was er steeds meer bedrijvigheid aan het front bij Wijtschate-Mesen en in de lucht boven het operatiegebied. Bijna elke dag had de streek rond Wervik te lijden onder artilleriegranaten en bommen. De bevolking kon er onmogelijk nog blijven.

Vanaf 31 mei moesten alle inwoners van Wervik hun woning en de stad verlaten. Een maand later kregen ook de inwoners van Geluwe het bevel hun gemeente te verlaten.

De geëvacueerde Wervikanen en Geluwnaren vonden tijdelijk onderdak in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Sommigen bleven maar enkele maanden, anderen meerdere jaren.

Zo verbleef een deel van onze inwoners in Wieze. Jammer genoeg zijn veel van de gegevens over onze geëvacueerde inwoners verloren gegaan. Daarom willen we op jullie een beroep doen om het verhaal en de geschiedenis van de vele duizenden vluchtelingen van 1917 te reconstrueren.

carlcneudtHelp ons met de puzzel en bezorg ons je verhaal

Illustrator Carll Cneut, afkomstig uit Geluwe, heeft voor ons een schilderij gemaakt over de evacuatie van Wervik en Geluwe. Van dat schilderij hebben we puzzelstukken gemaakt. In elke gemeente waar onze vluchtelingen zijn opgevangen ligt één van die puzzelstukken.

In Lebbeke vind je het van 21 juni tot eind oktober in de bibliotheek.

Naast het puzzelstuk ligt een notitieboek. Daarin kan je verhalen uit die periode en over de vluchtelingen van Wervik en Geluwe neerpennen. In november leggen we alle puzzelstukken weer samen in Wervik en wordt het schilderij weer compleet. De verhalen die we van jullie krijgen, verzamelen we in een boek.

Organisatie: stad Wervik, dienst Cultuur en Erfgoed, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 056/95 24 22.