documents24 Documenten               couple24 Vacatures

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

10 september: open monumentendag

OMD

Natuurleerpad Oude Dender
Voor kinderen van 3 tot 12 jaar!

We starten met een knutselactiviteit. De deelnemertjes maken verrekijkers die ze kunnen gebruiken tijdens de wandeling. Daarna vertrekken we onder begeleiding van een gids op ontdekkingstocht langs het Natuurleerpad Oude Dender. Na afloop mogen de kinderen hun tekentalent bovenhalen en een schilderij maken van wat ze onderweg gezien hebben.

De afstand van de wandeling is +/- 3km. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht (max. 20 kinderen).

Knutselen en vertrek in de Pastorie in Wieze, Sasbaan 2.

Opgelet! Ouders dienen aanwezig te blijven, er is geen opvang voorzien!

Natuurwandeling Denderbelle
Ontdek de fauna en flora en leer meer over de wachtbekkens

De bestaande wandelroute "Rondom Belle" wordt uitgebreid met een bezoek aan de wachtbekkens. Onder begeleiding van een gids leren we meer over de fauna en flora die er te vinden zijn en over de werking van het wachtbekken. We vertrekken op het Dorp van Denderbelle. Daar krijgen de deelnemers een pakketje met drank, koek, fruit en een boekje over de wandelroute en alle informatie die onderweg gegeven wordt.

De afstand van de wandeling is +/- 9km. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

De activiteit vindt plaats om 10.30u en om 14.30u (keuze maken bij inschrijven).

Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 052/46 82 79.

Viering verdienstelijke leden

Ieder jaar worden de verdienstelijke leden van de Lebbeekse culturele verenigingen door het gemeentebestuur en de cultuurraad in de bloemetjes gezet. Zij ontvangen voor hun jarenlange inzet in het verenigingsleven een medaille van het departement voor Cultuur.

Een medaille vanwege de Vlaamse minister van Cultuur, kan worden verleend in deze gevallen:
Muziek
Dramatische Kunst
Verdiensten (culturele activiteiten)
Foto / Dia / Film

Het verdienstelijk lid dient aan één van volgende criteria te voldoen:
Voorzitter, dirigent, regisseur, secretaris, schatbewaarder: min. 15 jaar activiteit en 45 jaar oud zijn;
Spelend lid, zingend, werkend of bestuurslid (gewone leden komen niet in aanmerking): min. 25 jaar activiteit en 45 jaar oud zijn;
25-, 50-, 75-, 100-jarig bestaan van de vereniging;
De laureaat van provinciale en nationale wedstrijden;
De laureaat van een jaarlijkse tentoonstelling of wedstrijd.

Zijn er in uw vereniging leden die voldoen aan deze criteria? Vul dan het formulier in – verkrijgbaar op de cultuurdienst, Stationsstraat 23 te 9280 Lebbeke of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.lebbeke.be – en bezorg dit voor vrijdag 15 september 2017 (voor 12.30u) terug aan deze dienst. Wij dienen alle kandidaturen gezamenlijk in.

De viering van de verdienstelijke leden vindt plaats op zondag 3 december 2017 om 10u in CC De Biekorf (samen met de uitreiking van de cultuurprijs).

De evacuatie van Geluwe en Wervik

Met het project ‘De evacuatie van Geluwe en Wervik’ willen we een pijnlijke gebeurtenis uit de geschiedenis van onze gemeenten in herinnering brengen.

Wervik en Geluwe liggen in het zuiden van West-Vlaanderen, vlakbij de Frans-Belgische grens en op de taalgrens nabij Komen-Waasten. De gemeenten zijn voornamelijk bekend om het Nationaal Tabaksmuseum, de prachtige gotische Sint-Medarduskerk en het Gallo-Romeins verleden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden Geluwe en Wervik –net zoals de rest van België- te lijden onder het krijgsgewoel.

Na de inval van de Duitsers in oktober 1914 werden beide gemeenten kantonnementen onder Duits militair bestuur. Het dagelijkse leven stond helemaal in het teken van de bezetter. In Wervik en Geluwe waren duizenden Duitse soldaten gestationeerd.

Maar in 1917 sloeg het noodlot nog eens extra hard toe. Vanaf mei was er steeds meer bedrijvigheid aan het front bij Wijtschate-Mesen en in de lucht boven het operatiegebied. Bijna elke dag had de streek rond Wervik te lijden onder artilleriegranaten en bommen. De bevolking kon er onmogelijk nog blijven.

Vanaf 31 mei moesten alle inwoners van Wervik hun woning en de stad verlaten. Een maand later kregen ook de inwoners van Geluwe het bevel hun gemeente te verlaten.

De geëvacueerde Wervikanen en Geluwnaren vonden tijdelijk onderdak in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Sommigen bleven maar enkele maanden, anderen meerdere jaren.

Zo verbleef een deel van onze inwoners in Wieze. Jammer genoeg zijn veel van de gegevens over onze geëvacueerde inwoners verloren gegaan. Daarom willen we op jullie een beroep doen om het verhaal en de geschiedenis van de vele duizenden vluchtelingen van 1917 te reconstrueren.

carlcneudtHelp ons met de puzzel en bezorg ons je verhaal

Illustrator Carll Cneut, afkomstig uit Geluwe, heeft voor ons een schilderij gemaakt over de evacuatie van Wervik en Geluwe. Van dat schilderij hebben we puzzelstukken gemaakt. In elke gemeente waar onze vluchtelingen zijn opgevangen ligt één van die puzzelstukken.

In Lebbeke vind je het van 21 juni tot eind oktober in de bibliotheek.

Naast het puzzelstuk ligt een notitieboek. Daarin kan je verhalen uit die periode en over de vluchtelingen van Wervik en Geluwe neerpennen. In november leggen we alle puzzelstukken weer samen in Wervik en wordt het schilderij weer compleet. De verhalen die we van jullie krijgen, verzamelen we in een boek.

Organisatie: stad Wervik, dienst Cultuur en Erfgoed, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 056/95 24 22.